Populära turistparadiset Rhodos

Den största och sydligaste av Tolvöarna är Rhodos. Rhodos är även en av de populäraste turistplatserna i hela Grekland. Det var dock inte förrän 1947 som Rhodos blev grekisk, innan dess tillhörde Rhodos Italien. Svenska har ända sedan 1958 rest till ön, faktum är att när svenska turister planerar sin greklands-vistelse är det en väldigt stor chans att den blir just till Rhodos.

På många sätt är Rhodos en ö som är som gjord för turister. Här finns allt man kan önska sig; vackra stränder, barer, restauranger och ett härligt nattliv. Mycket av den traditionella grekiska känslan är dock tyvärr försvunnen, men här finns i princip allting annat som man kan önska sig. Om du åker till Rhodos för stränderna är östkusten det bästa alternativet. På östkusten blåser det lite mindre än resten av ön, sanden är bra och passar utmärkt för barnfamiljer. Om du åker till Rhodos för att surfa så är det självklart att du vill till en blåsigare sida, exempelvis brukar sydkusten vara väldigt populär bland surfare.

Till Rhodos kommer årligen över 1 miljon människor, mycket på grund av det förhållandevis bra vädret som man alltid kan lita på. Av 365 dagar innehåller 300 av dem solsken. Regnet kan vara lite ostabilt under lågsäsongen, men annars är det väldigt torrt och ovanligt med regn. Invånarna på Rhodos är väldigt vänliga och tillmötesgående. När det kommer till kriminalitet så är den väldigt låg. Detta gör Rhodos till en perfekt ö att åka till, oavsett om man åker själv eller om man reser tillsammans med någon.

Rhodos stad är populär

En populär stad på Rhodos är huvudstaden, som heter Rhodos stad. Fast egentligen är den två städer, en nyare och modernare och sedan den äldre delen, Gamla stan. Den nyare delen av staden är fylld med nattklubbar, restauranger och shopping, medan den gamla är omgiven av en ringmur. Innanför ringmuren bor ungefär 6000 människor, och där är atmosfären mer traditionell än turistig.

En stad som har lite av det mesta

En sak som är bra med staden är att man kan få lite av allt; nöje, kultur, bad och nattliv. Om du är historieintresserad finns det även gott om antikviteter att handla, men för att få ta med sig riktiga antikviteter ur landet krävs tillstånd, så håll koll på detta. Runt omkring på ön finns det många historiska platser, ruiner och kyrkor, som är väl värda ett besök. Med lokala bussar är det väldigt lätt att ta sig fram, men många väljer att hyra en bil eller en moped. Man ges lite mer frihet att röra sig omkring då.

Vallgrav Rhodos City

Kallithea på Rhodos

Ungefär en timme från Rhodos stad ligger staden Kallithea, som byggdes av italienare. En riktig pärla på östkusten, där vågorna är lite mindre och lugnare. Detta gör att vattnet håller sig ganska klart, och Rhodos främsta dykcenter är även beläget här. Kallithea har många riktigt fina stränder med finkornig sand, och när man har njutit klart av det kristallklara vattnet är det inte långt till närmaste restaurang eller taverna. Man kan även passa på att gå på en egen upptäcktsfärd, då det finns ett flertal avskilda badvikar som är perfekta för att dra sig undan till. Det är ju faktiskt ganska enkelt att man blir trött på alla andra semesterfirare.

Lugna nätter, men fantastiskt bad

Nattlivet har inte jättelivat, men det spelar inte så stor roll när det är så pass nära till Rhodos stad. Till Rhodos stad kan man lätt åka taxi för inte alls mycket pengar, för att njuta av partyn som pågår långt in på småtimmarna. Om man däremot vill ta sig bort till ett ännu lugnare ställe än Kallithea, så är den charmiga byn Kriopigi utmärkt. Här är vattnet precis som vid Kallithea kristallklart, och inbjuder till många timmars härligt badande.

Men, det är inte bara sol och bad som lockar när det gäller Kallithea. Att ta egna utflykter i närområdet är väldigt populärt. Uppe bland bergen ligger Koskinou, som är ett populärt utflyktsmål. Här finns mycket grekisk tradition kvar, såsom golv täckta av stenmosaik och liknande. Att ta en kaffe på ett lokalt fik och bara titta på utsikten är harmoniskt, och kan få även den mest stressade personen att verkligen varva ner. Vilket är behövligt för att orka ännu några dagar med vilt badande.

Fantastiska badvikar i Kallithea

Dykning i världsklass

Om man åker till Rhodos för att dyka är det till Kallithea man kommer. Kallithea har dessutom många bra restauranger och tavernor, och det brukar regelbundet ordnas shower av olika slag för turisterna. Sunwing Resort Kallithea som ligger alldeles vid stranden är mycket populärt hotell, med sina stora pooler och sin familjevänlighet. I närheten finns också det populära Lollo och Bernies MiniLand.

Faliraki på Rhodos

Ungefär en och en halv mil från Rhodos stad på östkusten ligger staden Faliraki, som är en av Rhodos kändaste badorter. Här finns de absolut finaste badstränderna du kan hitta på ön, det finns nästan 5 kilometer sandstrand som man kan njuta av. Stranden är även skyddad från vind så det blir sällan några högre vågor, det vill säga det är väldigt lämpligt för barnfamiljer.

Semesterparadis för badälskare

Faliraki är verkligen ett semesterparadis för den som gillar att bada, eller att hålla på med vattenaktivitete. Här kan man åka vattenskoter, vattenskidor eller varför inte prova på något så spännande och annorlunda som bungeejumping? Möjligheterna är stora, och gillar du att dyka eller är sugen att testa på så är det inte heller långt till den mycked kända dykarskolan i Kalithea.

Orten är dessutom känd för att ha ett mycket trevligt nattliv. Barer och klubbar fylls med ungdomar mot kvällen, så barnfamiljer brukar rekommenderas att välja ett hotell i ortens utkant. Det kan bli väldigt livat i de centrala delarna ända in på småtimmarna. Här finns annars ett stort utbud av allt ifrån engelska pubar, klubbar och diskotek. Falirakis nattliv kan faktiskt vara bland det bästa på hela ön, och många väljer ofta det framför Rhodos stad.

Ett av de största vattenlanden i Europa

Åker ni som en barnfamilj så får ni inte missa Falirakis berömda vattenland, som ska vara ett av de största i hela Europa. Här finns vattenrutschkanor, vågmaskiner, vattengym, och så vidare. Allting övervakas med stor säkerhet av över 30 livräddare. Det är ett mycket barnvänligt vattenland, och det är faktiskt mycket större än vad man kan föreställa sig.

Pefkos på Rhodos

Under 1970-talet bestod Pefkos enbart av några sommarhus, men nu 30 år senare har byn vuxit och blivit ett mycket populärt tillhåll för turister. Pefkos ligger strax norr om Lardos, och är en mycket lugn och harmonisk plats. Byn består förutom av några fler hus än på 70-talet numer även av affärer, restauranger, grekiska tavernor och en del barer. Men framför allt har Pefkos långa sandstränder och fantastiska badvikar.

Boenden med fantastiska vyer

Det finns möjlighet att bo på sådana lägen där man kan blicka ut över hela byn o,ch få en fantastisk vy över det vidsträckta landskapet. Det är ganska trevligt att sitta på balkongen när man planerar sina framtida utflykter. På Pefkos är det lätt att både hyra bil eller cykel, och sedan på egen hand göra utflykter. Om man gör det får man tillgång till många fler härliga stränder, och undangömda vikar som få hittar till. Dessutom är det inte särskilt långt till grannbyn Lindos, som är känd för att vara ett populärt turistmål.

Akropolis är höjdpunkten

Speciellt lockande är Akropolis, vilket är en gammal fästning som ligger på en hundra meter hög klippa. Även i Lindos finns det många stränder, och härifrån går det även flera utflyktsbåtar om man vill vidga sina vyer ännu mer. Pefkos är även känd för att vara trevligare än många av de andra resmålen på Rhodos, och framför allt är det en lugnare och mer barnvänlig plats än många andra ställen på Rhodos som kan vara ganska livliga.

Invånarna är väldigt gästvänliga, och det är inte ovanligt att man känner sig som en stammis på en bar direkt efter att man satt sig ner. Om man hyr solstolar så kan man nästan vara helt säker på att den man hyr av kommer förbi några gånger under dagen och bjuder på saker som härliga meloner eller annan frukt. Invånarna är väldigt måna om turisterna, och Pefkos är en by som är svår att glömma bara man väl ger den en chans.

Akropolis, Lindos

När man flyger till Pefkos landar man ungefär en timmes bilfärd från byn, så räkna med en lite längre bussresa för att ta sig till själva byn. Men misströsta ej, då det är en mycket bra start på din semester då du får ett hum om hur landskapet ser ut.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat